Sunday, September 18, 2016

Як BREXIT вплине на право інтелектуальної власності? (огляд статті)

Пугач Аліна, ЕМП-501, КНЕУ

Огляд статті



Як усім відомо, у червні цього року Великобританія провела BREXIT референдум, проголосувавши за вихід з Євросоюзу. Тому з’являється питання: яким чином це може вплинути на інтелектуальну власність? Звичайно, на період дворічних переговорів щодо відокремлення Великобританії кардинальних змін не очікується, проте, коли BREXIT офіційно відбудеться, слід чекати новозмін в інтелектуальних правах.


ПАТЕНТ

         BREXIT особливо не впливатиме на європейські патенти, адже Великобританія залишається членом Європейської патентної конвенції та Договору про патентну кооперацію, які не мають ніякої правової залежності з ЄС. Тобто, заявники патенту у Великобританії та за її межами можуть продовжувати подавати заявки до Європейського патентного відомства та отримувати патенти через існуючу систему перевірки EPO.

         Проте, вихід Британії з ЄС буде мати значний вплив на нові патенти ЄС та на Єдиний патентний суд, які вступлять в силу з 2017. Ця нова система передбачатиме єдиний патент в Європейському союзі та суд, який забезечує доримання цих патентів. Тим самим, BREXIT суттєво затримає стабільне функціонування цієї системи, адже не зрозуміло, чи ратифікує цю угоду Великобританія, чи іншим членам ЄС необхідно буде внести поправки в угоди, або взагалі створити новий проект цієї угоди.

ТОРГОВІ МАРКИ

         З усіх існуючих видів інтелектуальної власності, наймасштабніших змін зазнає Європейський союз торгових марок (EUTM).  EUTM є зареєстрованим товарним знаком, який є дійсним, і може бути приведений у виконання в усіх державах-членах ЄС. Після того, як Великобританія вийде з ЄС, EUTM не матиме ніякого ефекту в Великобританії.

         Варіантом вирішення цієї проблеми може бути прийняття законів, які б автоматично дозволили EUTM бути зареєстрованою в Великобританії. Проте, власники товарних марок, які будуть мати бажаття використовувати їх в Великобританії, повинні будуть зареєструвати їх в межах країни, що спричинить значні затримки у роботі відомств з інтелектуальної власності Великобританії.

         Крім того, процес дотримання прав інтелектуальної власності на товарні знаки ускладниться і потребуватиме більше коштів, адже, наприклад, існуючі заборони на ТМ в ЄС не будуть дійсними у Великобританії. У випадку порушень, власники, ТМ яких діятимуть і в Великобританії, і в ЄС, повинні будуть подавати дві заяви: як до суду Великобританії, так і суду ЄС, щоб довести свої права.

         Залишаєься відкритим і питання стосовно дійсності ТМ, що були зареєстровані в Великобританії, на території ЄС.

АВТОРСЬКЕ ПРАВО

         Регулювання авторського права, ймовірно, не зазнає змін через BREXIT, так як закон про авторське право в Європі регулюється законами кожної країни. Великобританія має свої власні закони про авторське право, а також є членом різних міжнародних договорів, що захищають авторські права.

         Однією з областей, в якій, ймовірно, будуть порушені закони, та, що регулює роботу Інтернет-провайдерів та інформацію, що зберігається в хмарі. ЄС розробляє у цій галузі закони протягом останніх кількох років. На даний момент, однак, залишається неясним, чи буде Великобританія мати свій власний звід законів окремо від законів ЄС.

КОМЕРЦІЙНІ ТАЄМНИЦІ

         ЄС працює за єдиним законом комерційної таємниці, який визначає комерційну таємницю і забезпечує єдині засоби правового захисту. Якщо ЄС прийматиме закон, Великобританії може знадобитися також прийняти його, щоб процес дотримання інтелектуальних прав щодо комерційних таємниць набрав чинності.

ЛІЦЕНЗІЇ

         Ліцензії можуть бути порушені BREXIT, в залежності від їх умов. Ліцензіари та ліцензіати повинні будуть переглянути існуючі ліцензії, щоб визначити, чи поширюються вони на певній території ЄС і Великобританії. Звичайно, це може спричини труднощі в регулюванні використання ліцензій, їх дійсності в ЄС та Великобританії.


         Регуляція дотримання прав інтелектуальної власності є достатньо важливим питанням, саме тому, автор статті  Audrey A Millemann привертає увагу до нього заздалегіть. Коли BREXIT набере чинності точно не відомо, проте, вже є потреба в дослідженні яким чином система інтелектуальної власності буде функціонувати далі при виході Великобританії з ЄС.


No comments:

Post a Comment