Thursday, October 1, 2015

Intellectual Property Rights: EU and Ukraine will held highest profile dialogue meeting ever (01/10/2015)

30 September, officials from the EU will meet representatives from the Ukrainian government in the latest round of a dialogue on Intellectual Property Rights issues.

Both sides recognise that better protection of intellectual property rights is needed in Ukraine in order to stimulate job creation and economic growth through supporting and encouraging innovation and technological development.

The meeting will be one of the highest profile IPR dialogue meetings ever, with the participation of several Rada members, and a large number of observers from various business sectors and other stakeholders. The two parties will discuss draft legislation to prevent internet piracy, and to boost protection of copyright, in line with Ukraine's commitments under the Association Agreement; they will review the activities being taken in Ukrainian enforcement bodies (eg. against counterfeit goods); and consider IPR matters relating to the pharmaceutical sector and trademark issues.
The EU is encouraged by the greater attention now being paid to this issue by the government, and hopes for some progress on key issues.
30 вересня 2015 року в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України пройшов Діалог з права інтелектуальної власності Україна-ЄС (EU-Ukraine IPR Dialogue).

Учасники зустрічі проінформували представників європейської делегації відносно здійснених та подальших кроків, спрямованих на подолання проблем у сфері інтелектуальної власності. Особливу увагу було приділено питанням боротьби з Інтернет піратством, патентним тролінгом, трансформації системи колективного управління, проблемі не виплат роялті правовласникам державними теле- та радіокомпаніями, а також проблемі патентування та захисту торговельних марок, зокрема в галузі фармацевтики та агропромисловості. Також відзначалася важлива роль проекту «Twinning», експерти якого надають допомогу у підготовці законопроектів у сфері захисту прав інтелектуальної власності.

Голова наглядової місії з права інтелектуальної власності Україна-ЄС, Педро Веласко Мартінс, зазначив: «За мій 10-річний досвід роботи з Україною було сказано дуже багато, але, на жаль, зроблено значно менше. Та, хочу зауважити, що команда, яка займається реформуванням сфери інтелектуальної власності сьогодні, демонструє високі стандарти темпів і якості роботи. Отже, я сподіваюсь, що надані рекомендації будуть враховані під час внесення змін у наявні та нові закони у галузі інтелектуальної власності».

Всі учасники діалогу задекларували готовність до подальшої роботи з урахуванням рекомендацій європейських експертів, представників бізнесу та міжнародних бізнес-асоціацій. У свою чергу,  експерти з ЄС відзначили готовність українського Уряду до співпраці. Голова торговельно-економічної місії ЄС Ніколас Бердж, зауважив, що, незважаючи на велику кількість проблем, відкритість до обговорення дозволяє сподіватися на їх успішне вирішення.

“Реформа в галузі захисту прав інтелектуальної власності є одним із стратегічних напрямків роботи Міністерства. Зокрема, це одна з ключових вимог в рамках впровадження зони вільної торгівлі з ЄС”, - прокоментувала перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів. 

Вона підкреслила, що шлях України до ЄС триває, і Уряд готовий до подальшої співпраці в сфері імплементації законів, передбачених Угодою про асоціацію України з ЄС. 

“Без реформи в галузі ІВ ми не спроможні створити фундамент для розвитку інноваційного бізнесу та залучити новітні технології в країну. Інтелектуальна власність – один із чотирьох компонентів побудови інноваційної економіки», - зазначила Олена Мініч, голова департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.


У зустрічі взяли участь: делегація представників Європейського Союзу, представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної служби інтелектуальної власності, Міністерства охорони здоров’я України, Державної фіскальної служби, Міністерства агропромислової політики і продовольства України та Держкомтелерадіо, Міністерства внутрішніх справ, Інституту судової експертизи в сфері інтелектуальної власності, Міністерства юстиції, міжнародні експерти проекту “Twinning”, представники провідних юридичних компаній галузі інтелектуальної власності.

No comments:

Post a Comment