Tuesday, April 7, 2015

Creative Commons

KRD-2
Creative Commons — неприбуткова організація, що має на меті збільшення кількості творчих матеріалів, доступних для використання та розповсюдження. Організація розробила та оприлюднила декілька ліцензійних угод стосовно авторських прав, відомих як Ліцензії Creative Commons (англ. Creative Commons licenses). Ці ліцензії (залежно від обраної), обмежують лише певні (або жодні) права на авторську роботу.
Організацію заснували в 2001 Лоуренс Лессіг, Гал Абелсон та Ерік Елдред.

Ліцензійований на умовах Creative Commons контент розміщується у Internet ArchiveFlickrВікісховищі та інших архівах інтернету.

Спочатку Creative Commons створювалися в умовах юридичної системи США. В той же час ліцензія могла бути несумісна з юридичними системами інших країн.

Для вирішення даної проблеми був заснований проект iCommons (International Commons — міжнародні общини). На січень 2013 року Creative Commons адаптовані до юридичної системи 70 країн (Україна до їх числа теж входить), у багатьох інших країнах ведуться роботи по адаптації Creative Commons під умови місцевих юридичних систем.

Деякі найвідоміші твори, поширювані на умовах Creative Commons:
·         Конспекти Массачусетського технологічного інституту
·         Музика з архіву Jamendo.
·         Матеріали з Публічної наукової бібліотеки (Public Library of Science (PloS)).
·         Проекти фонду Вікімедіа, в тому числі ВікіпедіяВікіновини та Wikitravel.
·         Електронна версія книги «Вільна культура» Free culture Лессига.
·         Твори Кори Доктороу (наукова фантастика).
·         Фільми серії Star Wreck (повнометражні пародії на Зоряний шлях та Вавілон-5).
·         «Економіка символічного обміну» — книга професора, завідуючого кафедрою прагматики культури Вищої школи економіки, м. Москва, Олександра Долгіна. Одна з перших ліцензійованих на умовах ліцензії Creative Commons (CC-BY) книг, опублікованих в Росії  у листопаді 2006 р.
·         OpenStreetMap



No comments:

Post a Comment