Saturday, December 28, 2019

Моніторинг законодавства №9

1.Президент підписав закон щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду.
Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду» № 367-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 12 грудня 2019 року.
Закон спрямований на зменшення корупційних ризиків у діяльності посадових осіб під час здійснення перевірок, а також на посилення захисту споживачів у разі виявлення на ринку небезпечної нехарчової продукції.

Закон усуває дублювання контролю за окремими видами продукції та уніфікує різновиди перевірок нехарчової продукції, що дасть змогу уникнути зловживань; встановлює чіткі й прозорі вимоги до інспекторів органів ринкового нагляду та суб’єктів господарювання щодо переліку та строків надання документів під час проведення перевірки.
2. Верховна Рада підтримала скасування паперових книг обліку для ФОП.
Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроекту № 2524, який скасовує обов’язкову реєстрацію книги обліку доходів.
Якщо парламент прийме законопроект в цілому, ФОПи першої, другої і третьої групи спрощеної системи оподаткування не будуть зобов’язані вести книгу доходів. 
Законопроєкт пропонує дозволити платнику податку вести книгу обліку в паперовому або електронному вигляді за власним бажанням. Відповідальність у вигляді штрафів за відсутність записів у книзі настає тільки в тому разі, якщо платник податків заявив про бажання вести книгу обліку доходів.
3. Київська міська рада перейменувала 4 вулиці у столиці.
Так, Київрада перейменувала вулицю Івана Шевцова у Шевченківському районі на вулицю Василя Макуха, вулицю Маршала Гречка у Подільському районі на вулицю Івана Виговського, вулицю Подвойського у Шевченківському районі на вулицю Юрія Глушка та вулицю Горького у Деснянському районі на вулицю Тодося Осьмачки.

No comments:

Post a Comment