Thursday, November 14, 2019

Моніторинг законодавства №6

Ринок землі. Викривачі корупції. Невідкладні заходи в економіці. Відкриття єдиного реєстру підприємців.

1. Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що визначає умови ринку сільськогосподарської землі в Україні.

Проєкт закону прямо дозволяє купувати землю: громадянам України; юридичним особам України, створеним за законодавством України; територіальним громадам; державі.
Іноземці можуть лише успадковувати землю і за рік зобов’язані її продати.
Проте є виняток. Він стосується тих іноземців, які працюють в Україні не менше трьох років.

Аграрні підприємства, власниками чи кінцевими бенефіціаріями яких є іноземці та які працюють в Україні понад 3 роки і орендують землю, після того, як закон набуде чинності, зможуть цю землю купити. При цьому, як нинішні орендарі, вони, згідно із цим же законом, матимуть переважне право на покупку землі.
Крім того, «в одні руки» можна буде купити трохи більше 200 тис. га землі.

2. Президент України Володимир Зеленський підписав Закон щодо викривачів корупції.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» № 198-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 17 жовтня 2019 року.
Цей закон визначає правовий статус викривачів – осіб, що повідомили про вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, а також встановлює права, гарантії та механізми захисту цих осіб та осіб, прирівняних до них.
Також закон встановлює умови для розкриття інформації про корупцію, унормовує порядок розкриття інформації викривачем корупції, звільнення від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення, а також забезпечення державного захисту викривачів корупції, зокрема захисту їхніх трудових прав.

3. Володимир Зеленський підписав Указ про невідкладні заходи в економіці.

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про невідкладні заходи щодо проведення реформ і зміцнення держави».
В документі йдеться про заходи, спрямовані на продовження структурних економічних реформ, введення додаткових механізмів для прискорення соціально-економічного розвитку України, підвищення рівня добробуту населення, гармонійний розвиток регіонів, впровадження європейських стандартів життя, зміцнення держави.
Крім того, до кінця року очікується розробка урядом проектів законів щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємців, зокрема введення дворічного мораторію на проведення перевірок фізичних осіб – підприємців (ФОП) і пом’якшення їх відповідальності за порушення порядку подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій.

4. Мін’юст повністю відкрив єдиний реєстр бізнесу.

Міністерства юстиції України видало Наказ «Про внесення змін до Переліку інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції України» № 3412/5 від 06.11.2019р.
Наказом передбачено відкриття єдиного реєстру підприємців та компаній у повному обсязі.
Тепер є можливість слідкувати за рядом нових параметрів: номером реєстрації ФОП, підписантами, філіями.
Наявність номеру реєстрації ФОП дозволить зробити іншим державним органам новий крок у відкритті даних. Наприклад, ДФС зможе надати інформацію про податкові борги та податковий статус, і при цьому зберегти персональні дані підприємців.

No comments:

Post a Comment