Sunday, May 22, 2016

Захист авторських прав студентки КНЕУ: правова безвихідь чи правовий захист?

Успіх попередньої співпраці Ukrainian Law Blog і юридичної кліники "Соціальна справедливість" (див. пост "Юридична клініка КНЕУ: питання житлового і сімейного права у контексті фактичної окупації Луганська") спонукав студентку Анну К. звернутись за юридичною консультацією з приводу захисту її авторських прав.

Анна К. надіслала листа до Ukrainian Law Blog у вигляді задачі. Лист Анни вже переданий до юридичної кліники КНЕУ Соціальна справедливість” і відповідь-консультація студентів юристів КНЕУ буде опублікована найближчим часом на сторінках Ukrainian Law Blog
До співпраці запрошуються також викладачі – члени юридичного факультету КНЕУ.

Лист Анни К. у вигляді задачі викладено нижче:


“Студентка ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Анна К. здійснила аналіз фінансового стану підприємства ПАТ «Київенерго» і розмістила результат своїх досліджень на власній сторінці у Facebook у вигляді посту. Пост про «Київенерго» містив власні міркування Анни К. про недостовірність даних, опублікованих у вигляді фінансової звітності «Київенерго» та створений Анною документ із розрахунками та висновками  у форматі pdf, де на титульній сторінці було зазначено ПІБ авторки, тобто Анни К.

         Стороння особа вирішила скористатися результатами дослідження студентки КНЕУ та розмістила на своїй сторінці у фейсбук пост у вигляді скопійованих висновків із роботи студентки, не додаючи при цьому документ (pdf) та без зазначення авторства Анни К.

         1. Чи є дана ситуація порушенням авторського права студентки КНЕУ, якщо авторство на дане наукове дослідження формально не було зареєстроване?

         2.  Яким чином можна захистити авторство студентки КНЕУ в даній ситуації?

No comments:

Post a Comment