Monday, January 13, 2020

Моніторинг законодавства №12

1. Новий Закон УкраЇни “Про працю” - головні нововведення. 
2. Кабмін дозволив Держпраці інспекційні перевірки бізнесу без попередження.
3. Трудові штрафи: Держпраці навела поточні розміри. 
4. НБУ: Роз'яснення стосовно порядку використання поточних рахунків ФОП.
1. Новий Закон УкраЇни “Про працю” – головні нововведення.
До Верховної Ради подано підготовлений урядом законопроект “Про працю”, який по суті повинен замінити Кодекс законів про працю (КЗпП), що діє з 1971 року.
Нововведення:
Працівника можна звільнити негайно, без його згоди, але сплативши йому подвійну зарплату, наприклад, не за два місяці, а за чотири місяці вперед.

Працівника можна звільнити без його згоди, якщо він хворіє не тільки 120 днів поспіль, а й понад 150 календарних днів протягом року.
Працівника можна звільнити без його згоди, якщо він 10 днів не був на роботі і невідомо де він, а зв’язку з ним немає.
Докладний письмовий договір між працівником і роботодавцем стає обов’язковим і є основним документом при вирішенні трудових спорів.
Працівник має право внести в договір пропозиції по штрафам та компенсацій за порушення роботодавцем умов договору (наприклад, затримка зарплати). Але тільки при обопільній згоді сторін.
Скасовано необхідність отримання згоди працівника на його переведення на тимчасову або постійну роботу на тому підприємстві, де він працює, або на інше підприємство, в іншу місцевість.
Випробувальний термін становить не більше 3 місяців.
Трудові книжки переводяться в електронну форму.
Відпустка за свій рахунок до 30 календарних днів.
Графік роботи: в межах 40-годинного робочого тижня можливе встановлення гнучкого графіка і віддаленої роботи.
Стало більше різновидів трудових договорів: строковий (на термін не більше 5 років), короткостроковий (на термін до двох місяців), сезонний, з нефіксованим часом роботи (легальний фріланс), учнівський, з домашнім працівником.
2. Кабмін дозволив Держпраці інспекційні перевірки бізнесу без попередження.
З 1 січня 2020 року Державна служба України з питань праці виходить з першими інспекційними перевірками бізнесу за новими правилами.
Відповідні зміни передбачені постановою Кабінету міністрів України «Про внесення змін до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю» № 1132 від 04.12.2019 р.
Новий порядок проведення інспекції бізнесу не передбачає попереднього попередження про планові перевірки.
Таким чином, інспектор може приходити з перевіркою без попередження в будь-який день та час.

Постановою передбачено такі причини для перевірки без попередження:
звернення працівника, права якого були порушені;
рішення суду; невиконання попереднього припису;
по інформації Податкової служби, Пенсійного фонду, Державної служби статистики та інших органів.
3. Трудові штрафи: Держпраці навела поточні розміри.
Згідно зі статтею 8 Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік», мінімальна заробітна плата з 1 січня 2020 року становить 4 723 грн.
Відповідно зростають штрафні санкції для роботодавців за порушення законодавства про працю.
Так, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків накладатиметься штрафна санкція у розмірі 141 690 грн;
за порушення термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш, ніж на один місяць, виплата їх не в повному обсязі — 14 169 грн;
за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці — 47 230 грн;
за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, котрі залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» — 47 230 грн;
за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні — 14 169 грн;
за вчинення перешкод при проведенні перевірки з питань виявлення порушень у частині законодавства про працю — 472 300 грн;
за порушення інших вимог трудового законодавства — 4 723 грн.
4. НБУ: Роз’яснення стосовно порядку використання поточних рахунків ФОП.
Національний банк уточнив порядок використання поточних рахунків фізичних осіб для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності (далі – ФОП) та власних потреб. Нижче надаємо роз’яснення на найпоширеніші запитання:
Що саме змінюється для ФОП?
Для ФОП діють норми щодо здійснення всіх видів розрахунково-касових операцій відповідно до договору та вимог законодавства України, які встановлені з 2003 року. Як і раніше, ФОП може витрачати кошти з “підприємницького” рахунку лише для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності. Водночас після сплати всіх податків та зборів вони мають право перерахувати кошти з поточного рахунку, відкритого для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності, на поточний рахунок, відкритий цією особою для власних потреб.
Чи справді ФОП для здійснення операцій, пов’язаних з власними потребами, мають перерахувати кошти з рахунку ФОП на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб?
Так. За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців і фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій пов’язаних із власними потребами. Після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених, зокрема, Податковим та Господарським кодексами України, ФОП мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб. Кошти з рахунку ФОП на рахунок для власних потреб перераховуються після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними.
Для чого внесено такі зміни в розрахунки ФОП?
Національний банк не вносив змін по суті, а лише уточнив норму про порядок використання поточних рахунків ФОП. ФОП мають право після слати податків та зборів отримати чистий дохід як готівкою, так і перераховувати цей дохід на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб. Упорядкування операцій ФОП сприятиме мінімізації ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, зниженню проявів тіньової економіки та розвитку безготівкових розрахунків.
Як ФОПи можуть використати кошти зі свого бізнес-рахунку?
За поточними рахунками ФОП в національній валюті можна здійснювати всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій, пов’язаних із власними потребами. Суб’єкти господарювання, які мають поточні рахунки в банках і зберігають на цих рахунках кошти, можуть здійснювати розрахунки за своїми грошовими зобов’язаннями, що виникають у господарських відносинах, у безготівковій формі, а також у готівковій формі відповідно до вимог та обмежень визначених Положенням про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженим постановою Правління НБУ від 29.12.2017 №148.
Чи встановлені обмеження щодо зняття готівки ФОП через банкомат?
Корпоративна картка є інструментом доступу до поточного рахунку ФОП, за допомогою якої здійснюються розрахунково-касові операції по рахунку, з урахуванням обмежень, встановлених Положенням про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 05.11.2014 №705 та Положенням про ведення касових операцій у національній валюті Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 29.12.2017 №148. Обмежень щодо виплати чистого доходу ФОП, зокрема через банкомат за допомогою корпоративної картки немає.
Які санкції передбачені за порушення розрахунків ФОП?
Контроль за сплатою податків і зборів та застосування передбачених законом штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення податкового законодавства покладено на контролюючі органи, відповідно до статті 191 Податкового кодексу України. До відома ФОП: Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, розміщена на сайті Державної податкової служби України (http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/pereliki-/296361.html).

No comments:

Post a Comment