Wednesday, January 1, 2020

Моніторинг законодавства №11

1. Набув чинності закон про викривачів корупції. 
2. Податкова запустила тестування програмного РРО. 
3. Вводяться в дію нові рахунки для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів. 
1.Набув чинності закон про викривачів корупції.
Насправді набув чинності Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції” щодо викривачів корупції”.
Законом визначено правовий статус викривачів корупції, їх права та гарантії захисту; забезпечено умови для розкриття інформації про корупцію.

Згідно із Законом, “викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання».
Законом також встановлена виплата винагороди викривачу. Згідно із новою статтею 130-1 Кримінального процесуального кодексу «за повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у вигляді 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку після ухвалення обвинувального вироку суду, але не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину».
2. Податкова запустила тестування програмного РРО.
Державна податкова служба України запрошує всіх охочих взяти участь у тестуванні нового податкового сервісу. Програмні РРО «пРРОсто» – це безкоштовний сервіс від податкової.
Записатися на бета-тест можна вже з 1 січня за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua/. Учасники отримають запрошення до тестування з 9 січня 2019 року.
«пРРОсто» взаємодіє через Інтернет з сервером податкової служби через відкритий програмний інтерфейс, і виконує функції: формування, підпис, відправлення та видачу чеків встановленого формату, відкриття та закриття зміни, перегляд даних, та інші.
Після тестування та врахування побажань від користувачів додаток буде вдосконалюватися для подальшого використання.
Додаток буде доступним для тестування на всіх смартфонах і планшетах із операційними системами Android та iOS.
Забезпечення розробки програмного рішення для програмних реєстраторів розрахункових операцій та можливості його тестування здійснюється Державною податковою службою України на виконання Указу Президента України №837/2019 від 8 листопада 2019 року.
3. Вводяться в дію нові рахунки для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів.
Державна казначейська служба України інформує, що з 01.01.2020 вводяться в дію рахунки для зарахування податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, відкриті відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2013 №1203 (із змінами та доповненнями).
Реквізити нових рахунків можна отримати у відповідних органах, що контролюють справляння надходжень бюджету, та на вебсторінках Головних управлінь Казначейства в областях та м. Києві.
Повний перелік нових рахунків:

No comments:

Post a Comment