Tuesday, November 5, 2019

Моніторинг законодавства №5

  1. Зеленський підписав закон про судову реформу.
  2. Бюджет-2020: Мінімальна зарплата досягне 4 723 гривень.
  3. Штрафи Держпраці зменшено у проекті.
Президент України Володимир Зеленський підписав проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління (рег. № 1008).
Проектом 1008, серед іншого, передбачено “перезавантаження” нового Верховного Суду шляхом проведення повторного відбору суддів і скорочення їх числа вдвічі – з 200 до 100. Також, фактично ліквідовується діюча Вища кваліфікаційна комісія суддів і створюється нова, при цьому Вища рада правосуддя залишає за собою статус кво.


2. Бюджет-2020: Мінімальна зарплата досягне 4 723 гривень
У проекті бюджета-2020 закладається підвищення мінімальної зарплати до 4 723 гривень. Відповідний проект, підготовлений до другого читання, представив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.
3. Штрафи Держпраці зменшено у проекті.
3 жовтня нардепи прийняли за основу проект Закону № 1233, метою якого є зменшення економічно необґрунтованих штрафних санкцій за порушення норм трудового законодавства України та зупинення процесу ліквідації малого та середнього бізнесу в Україні у зв’язку з застосуванням значних за своїм розміром штрафних санкцій зазначається на сайті Ліга: Закон.
Так, пропонується, щоб юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несли відповідальність у вигляді штрафу в разі:
фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, а також виплат заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ – у 10-кратному розмірі мінзарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (зараз – 30-кратному). А до юросіб та ФОП, які використовують найману працю, та є платниками єдиного податку 1-3 груп пропонується застосовувати попередження.
Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці пропонується карати штрафом, який дорівнює 2-кратному розміру мінзарплати, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (зараз – 10-кратного).
Недотримання встановлених законом гарантій та пільг мобілізованим працівникам пропонується карати штрафом, який дорівнює 4 розміри мінзарплати, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (зараз – 10 розмірів мінзарплати). До юросіб та ФОП, які використовують найману працю, та є платниками єдиного податку 1-3 груп – попередження.
Недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю для виявлення неоформлених працівників пропонується карати штрафом, який дорівнює 6 розмірів мінзарплати (зараз – 100 розмірів мінзарплати).

Оригінал

No comments:

Post a Comment