Tuesday, December 29, 2015

Підготовлено пропозиції заходів у відповідь на неправомірні дії Росії в торговельній сфері

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України за участі центральних органів виконавчої влади підготувало пропозиції щодо дій України у відповідь на порушення Російською Федерацією норм міжнародного права щодо заборони ввезення товарів походженням з України та призупинення дії Договору про ЗВТ СНД. Пропонується запровадження ставок ввізного мита режиму найбільшого сприяння щодо імпорту товарів походженням з РФ, а також сформовано окремий перелік товарів, ввезення яких пропонується заборонити (перелік додається).

Так, 16 грудня 2015 року Президентом Російської Федерації було підписано Указ (№ 628) «Про призупинення Російською Федерацією дії Договору про зону вільної торгівлі по відношенню до України» (http://issuu.com/tradedefence/docs/stop-zona-site-dok).


Також, 25 грудня 2015 року Рада Федерації Російської Федерації схвалила Федеральний Закон «Про призупинення Російською Федерацією дії Договору про зону вільної торгівлі по відношенню до України» (N 956299-6). Очікувана дата призупинення Російською Федерацією дії Договору про зону вільної торгівлі (СНД) відносно України – 1 січня 2016 року.

Разом із цим, 21 грудня 2015 року Урядом Російської Федерації прийнято постанову № 1397 (http://issuu.com/tradedefence/docs/ban ) про включення з 1 січня 2016 року України до переліку країн, з яких заборонено до 05.08.2016р. ввезення до Російської Федерації сільгосппродукції, сировини та продовольства.

Таким чином, з 1 січня 2016 року імпорт до Російської Федерації ряду українських товарів буде фактично заборонений (перелік товарів -http://issuu.com/tradedefence/docs/ban), а також очікується, що при імпорті інших товарів діятиме режим найбільшого сприяння - справлятимуться ввізні мита згідно ставок Єдиного митного тарифу Євразійського економічного союзу (http://www.eurasiancommission.org/ru/act/trade/catr/ett/Pages/default.aspx ).

З метою захисту національних економічних інтересів та безпеки України, відновлення порушених прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави, викликаних діями держави-агресора – Російської Федерації, які обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України, беручи до уваги істотне порушення Договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року у відповідь на дії Російської Федерації Міністерством економічного розвитку і торгівлі за участю центральних органів виконавчої влади розроблено пропозиції стосовно:

- встановлення з 2 січня 2016 року для товарів походженням з РФ ставок ввізного мита режиму найбільшого сприяння;
- запровадження з 10 січня 2016 року заборони ввезення низки товарів, що походять з Російської Федерації (перелік додається).

No comments:

Post a Comment