Wednesday, December 30, 2015

Розуміння права: суб'єкт в правовідношенні

Володимир Мачуський

Суб’єктам права, як особливостям, необхідно притаманне протиріччя, а протиріччя особливостей усувається через загальність. Загальністю для суб’єктів права є правопорядок через особливе - правовідношення.

Правовідношення як особливе для суб’єктів права, маючи своїм витоком окреме – інтерес суб’єкта, прагне досягти загальності – об’єктивування інтересів  суб’єктів права (учасників правовідношення).

Інтерес, спочатку як суб’єктивне, переходить в об’єктивне - інтереси, які є об’єктом правовідношення. Поєднанням в об’єкті правовідношення інтересу, як складової суб’єктивного права і інтересів, які є об’єктом правовідношення, досягається мета правовідношення – реалізація інтересів суб’єктів права і правопорядок.


Загальні  і індивідуальні приписи норм права і рішення судів, за допомогою правового регулювання, конкретизуються у правах і обов’язках суб’єктів права (учасників правовідношення), а права і обов’язки суб’єктів права, за допомогою правовідношення, об’єктивуються у загальних і індивідуальних приписах норм права і рішеннях судів.

Суб’єктивне і об’єктивне, окремість суб’єкта і загальність права поєднуються у правопорядку.





No comments:

Post a Comment