Tuesday, May 19, 2015

Саша Боровик - новий "гарвардський лижник" в степах України?


Віктор Марченко

Як відомо, українці - великі фанати інвестицій і реформ. Певно, ці штуки, від самої назви, приводять земляків у таке запаморочення, що вони готові підписувати документи хоч із лижними інструкторами. Ось і цього разу, замаривши "чудесними реформами", українці, схоже, піддалися на масовий реформаторський "боровикоз". Певно від надлюдського бажання нарешті "відчути реформи", земляки уздріли їх знамення у сходженні на голгофу відставки з посади у Кабміні декого на ім'я Саша Боровик. Ще вчора навіть не здогадуючись про його існування, сьогодні в Україні мало хто сумнівається, що Саша Боровик - це саме той спаситель, який прийшов дати нам реформи. Одночасно всі уздріли і корінь зла - це підступний Понтій-Прем'єр Яценюк, який віддав наказ розіп'яти спасителя Боровика.
Ось такий він, наш багатотисячолітній народ. Він ніколи не задає питань, а лише слухає своє серце, яке відомо куди його завело історичними манівцями. Тож, без надії сподіваючись, але спробуємо все ж таки задати декілька питань про "спасителя Боровика".
Про Гарвардську освіту Саші Боровика (Sasha Borovik)

Судячи з усього, Міністерство освіти України не переконане у достовірності Пражського і Гарвардського дипломів Боровика. Тому направило їх на додаткове вивчення. Сам Боровик помітно зміщує акцент на те, що мовляв, міністерство "не може підтвердити, що моїх дипломів про вищу освіту Пражського і Гарвардського університетів достатньо для державної служби в Україні". 
Але чи достовірні самі дипломи? Загляньмо, зокрема, на сторінку випускників Гарварду. Ніяких відомостей про Sasha Borovik ви там не знайдете. Хоча відомості про ще одну нещодавню Гарвардську зірку українського ТБ - Данила Паська, там присутні (Daniyil Pasko). Випадковість, як каже класик? Не думаю...

Про роботу Sasha Borovik на фірму Microsoft
У мережі немає жодної (!) автентичної інформації про те, що Sasha Borovik коли б то не було працював на Microsoft. Єдиний "слід" (який на сьогодні існує лише в кеші) - це самоповідомлення на сторінці його приятелевої фірми "Bio-Signal Group Corp", де Боровик у 2010 рахувався як "Strategy & in-house legal counsel". Тут же, рядком нижче, значиться, що "Sasha is Microsoft Public Sector lead attorney ... at MS legal dept". Дещо дивно, чи не так? Чому ж сам Microsoft про це ніде не згадує? А щодо самої посади, то спробуйте за назвою знайти хоч щось подібне у мережі, - навряд чи вона коли-небудь існувала в природі. Чи не схоже все це на шахрайський підлог?...
"Меня никто, никогда не называл молодим человеком", -
- обурювався Саша Боровик на Яценюка у п'ятницю, 15.05.2015 на Шустері. Та невже, адже ж майбутній гарвардський реформатор, як виявилось, навчався в Московському університеті, звідки і був виключений у 1989 році (за що тільки, цікаво?) Невже і тоді його називали виключно "господином"? Після цього він нелегально перетнув кордон СРСР та махнув до Праги. Не вельми респектабельний епізод, як для правовірного юриста, чи не так?
Ще одне питання. Навіщо Боровик так акцентовано підкреслює своє львівсько-українське походження? Судячи з усього, у Львові він, у кращому разі, хіба-що народився. У буремному для України кінці 1980-х він, як видно, любив неньку у Москві. А судячи з його говору, він там і виріс, і сформувався. Цілком очевидно, що російська - його рідна, на якій він думає. З тих пір аж по теперішній час ніякі прояви "родства" його не навідували. Ніхто йому цим не дорікає, але навіщо ці сьогоднішні акцентуації? То чи не банальне бажання підвищити свій послужний список стоїть за "внезапно нахлинувшими реформаторскими чувствами"?
Надто багато нестиковок у цій історії. Натреноване око, безумовно, помітить і нарочиту рекламно-пропагандистську накрученість демаршу крутого "гарвардського хлопця". Ніякої внятної змістовної позитивної реформаторської програми з численних ефірів за участю опального реформатора не прозвучало. Переважно тільки нарікання несправедливо "обіженого" на несправедливі порядки у Кабміні.
Знаючи ментальні манери, що зверху донизу проймають наше суспільство, мало сумнівів, що далеко не все було бездоганним при прийнятті, роботі і звільненні Саші Боровика. Однак, це не означає, що ми можемо допустити, щоб неперевірені "зальотні лижники" експлуатували наївність і довірливість українців. Справа честі суспільства і держави, відклавши емоції, об'єктивно і тверезо оцінити достовірність даних та компетентність цього чоловіка. І якщо вона не підтвердиться, чемно подякувавши, відмовитись від його послуг.

No comments:

Post a Comment